Cesta ke zdravé pleti a důležitost SPF

Ač se pravidelná péče o pleť stává čím dál diskutovanějším tématem, stále ji mnozí opomíjejí. Přitom žijeme v moderním, intenzivně se měnícím světě, jenž naši pokožku každodenně vystavuje široké paletě rizik, ale také nabízí příslušnou pomoc a ochranu všem, kteří chtějí. Proč chtít a jaké kosmetické produkty upřednostňovat, si povíme v dnešním článku.

Kůže je největším orgánem lidského těla a zároveň výmluvným dokladem života, který vedeme. Prozradí leccos – jak a jestli vůbec o ni dbáme, potažmo zdali používáme kvalitní a šetrné přípravky. Pravidelná péče o pleť tak může představovat očišťující rituál pro naši psychiku a tělo zároveň, chvilku klidu v jinak uspěchaném dni i způsob, jak předejít vysušení a povadnutí pokožky, tvorbě vrásek nebo akné. Co víc – vědomí, že naše pleť je viditelně zdravá, hydratovaná a zářící, přirozeně napomáhá dobrému pocitu ze sebe sama.

Základním stavebním kamenem účinné péče o pokožku je dodržování smysluplně sestavené skincare rutiny, standardně tedy kombinace čistícího gelu, peelingu, hydratačního krému a SPF ochrany.

Zásadní roli dále hraje výběr vhodného make-upu a jakýchkoli jiných kosmetických produktů (včetně samoopalovacích – viz Jak zkombinovat skincare produkty se samoopalovací mlhou), které pleť sice do jisté míry zatěžují, obsahují-li však současně látky s vyživujícím, regenerujícím a obecně blahodárným vlivem, zdravý kompromis je na světě. A jaké složky máme na mysli? Pojďme si udělat malé dermatologické okénko! 

SPFSuper Potřebné, Fakt!

SPF, tato tři písmenka se v regálech drogerií, na etiketách rozličných krémů a sér, v reklamách i prohlášeních odborníků objevují stále častěji. Je tomu tak z dobrého důvodu. SPF je zkratkou anglického „Sun Protection Factor“, ve volném překladu tedy faktor ochrany před sluncem. V praxi vyměřuje, po jak dlouhou dobu od momentu aplikace vybraného produktu naše kůže zůstává chráněna před škodlivým ultrafialovým (zkráceně UV) zářením. Abychom se s místy až fatálními dopady působení tohoto záření na naši pokožku adekvátně seznámili, povíme si, jak se ve vztahu ke kosmetickým přípravkům zpravidla dělí:

UVA záření

Je běžně spojováno s výrazy „ageing“, neboli stárnutí, a to proto, že prostupuje velmi hluboko do kůže a napadá její buňky, které následně rychleji stárnou. Proces může vést k celkovému povadnutí pleti, tvorbě předčasných vrásek nebo pigmentových skvrn, sluneční intoleranci a v krajních případech též rozvoji rakoviny kůže.

Nejzrádnější a zároveň nejméně známou vlastnost UVA záření představuje jeho síla – není totiž omezeno ročním obdobím ani slunečným počasím. Proniká skrze mraky i okenní skla, a proto vám užití produktů poskytujících patřičnou SPF ochranu radíme zařadit na seznam svých každodenních návyků. 

UVB záření

Písmeno B zde reprezentuje „burns“ čili spáleniny. Jistě ho dobře znáte z letních dovolených na pláži, horkých odpolední proležených venku na lehátku a jiných radovánek ve sluneční výhni. UVB záření ovšem nezodpovídá pouze za luxusní bronzové opálení, které si někteří šťastlivci přivážejí z Řecka, ale také za křiklavě červené nosy a ramena, komické obrysy plavek a bolavé spáleniny, jsme-li neopatrní.

Kdykoli se přímo vystavujeme slunečním paprskům, opalovací krém je naprostou nutností. Obecně platí, že čím vyšší SPF nabízí, tím déle a kvalitněji vás dokáže chránit. Záleží však také na typu pleti – zdali je spíše světlá nebo tmavá, více či méně sensitivní a podobně.

Pokud SPF ochranu zahrnuje také váš make-up, tím líp!  

 

Ukazatelé kvalitní kosmetiky

Kosmetický trh v současnosti disponuje zdánlivě bezmezným množstvím pleťových produktů, což s sebou automaticky přináší řadu pozitiv i negativ. Volba je totiž luxusem, jen pokud víme, na základě jakých kritérií se rozhodovat, tedy jaké látky pokožce skutečně prospívají, jak konkrétně na ni působí a tak dále. Mnozí zákazníci se tváří v tvář obrovské mase možností, alternativ a nedostatečných, matoucích informací mohou cítit přehlceni. Pro tyto případy vás chceme upozornit na několik látek, které si zaručeně přejete na etiketě kosmetických přípravků najít:

  • kyselina hyaluronová – vyplněním drobných vrásek kůži velmi rychle vyhlazuje, posiluje a zpevňuje, tvoří její ochrannou vrstvu a doplňuje ji o potřebnou hydrataci i elasticitu

  • vitamín A (také Retinol) – zásadní pro kožní regeneraci i produkci glykoproteinů, které přispívají stavbě měkkých tkání, a tak zamezují stárnutí a chabnutí kůže, vitamín A zároveň kontinuálním zmenšováním mazových žláz bojuje proti vzniku akné

  • vitamín E – přírodní antioxidant zpomalující proces stárnutí kožních buněk i tkaniv, jenž rovněž zamezuje tvorbě vrásek, podporuje regeneraci pokožky vystavené slunci, má hydratační účinky a působí protizánětlivě

  • vitamín B3 – pleť posiluje, regeneruje, hydratuje, vyrovnává její tón a pomáhá při zarudnutí

  • AHAs (Alfa hydroxykyseliny nebo také „ovocné“ kyseliny) – účinný exfoliant, určený převážně sušší, vyzrálejší pleti, kterou rozjasňuje, vyhlazuje, sjednocuje a také redukuje šance na výskyt vrásek či pigmentových skvrn

  • BHAs (Beta hydroxykyseliny) – rozpouštěním kožního mazu zajišťují hloubkové čištění pórů, a tak se staví do cesty vzniku akné, pupínků a černých teček, jsou vhodné spíše pro mastnou a problematickou pleť

V návaznosti bychom vám rádi představili nový Make-up CC Me In, čerstvě dostupný na našich stránkách, v jehož složení naleznete např. kyselinu hyaluronovou, vitamín E nebo vitamín B3. Produkt navíc zajišťuje vysoký stupeň ochrany proti UV záření, SPF 45, a tudíž kombinuje vícero benefitů, o nichž jsme v dnešním článku hovořili.

SOSU-070921-_CC Creams_3798 copy 2

Děkujeme, že jste tu s námi. Věříme, že zdravá pleť se rovná pleti krásné a velkým dílem přispěje k vaší sebejistotě!


Za Tým beautymanifesto.cz, Vojtěch Slíva